Szczury

Dane ogólne

Szczury cenione są za ich zdolność uczenia się i przyjazny charakter. To właśnie dlatego znalazły się wśród zwierząt, które hodowane są w domach. Są zwierzętami terytorialnymi stadnymi, w stadach występuje hierarchia. Walki najczęściej zdarzają się gdy zbyt duża ilość zwierząt jest utrzymywana na za małym terenie. Występują w wielu odmianach barwnych, z różnymi rodzajami sierści, wyhodowano także rasy bezwłose. Wszystkie szczury domowe pochodzą od brunatnego szczura wędrownego, kanałowego lub wodnego.

W przeciwieństwie do zębów trzonowców ich siekacze są dłuższe i stale rosną. W ich oczodołach oprócz gałek ocznych występują gruczoły Hardera wydzielające czerwoną wydzielinę ( zawiera porfiryny). Pojawienie się jej nadmiernej ilości wokół oczu lub nosa może świadczyć o niedostatecznej pielęgnacji (osłabienie, choroba lub podeszły wiek). Szczury hodowane w domach żyją przeciętnie 21-28 miesięcy.

Utrzymanie I żywienie

Pamiętajmy, że szczury to zwierzęta stadne- powinny być utrzymywane w co najmniej 2 osobowych grupach. Ze względu na dużą aktywność klatka dla 2 szczurów nie powinna mieć mniejszych wymiarów niż 80x50x80 cm. Jako ściółka nadają się drewniane wióry lub pelety (nie pylące!), pocięte gazety i lignina. Klatkę powinno wzbogacić o zabawki typu hamaki, półki, rękawy, które zapewnią rozrywkę jak i miejsce do spania. Nie należy stosować kołowrotków ze względu na przybraną w nich nie fizjologiczną podstawę. Opiekun powinien codziennie poświęcać minimum 30 minut uwagi, wypuszczać z klatki, należy pamiętać jednak o tym, że szczury oddają kał i mocz wszędzie (znaczą w ten sposób teren). Najbardziej aktywne są o zmierzchu, ale także w ciągu dnia gdy pielęgnują futro lub jedzą.

Można im podawac zbilansowana karmę granulowaną (o składzie 14-20% białka, tłuszcz 5%, włókno 2,5-5%) w ilości 8-10g/ dobę. Dorosłe osobniki mają tendencję do otyłości, więc nie należy przesadzać ze smakołykami. Oprócz karmy gotowej można podawać bezcukrowe musli, owoce, warzywa, jajka i ryż. Do ogrzania można podawać orzechy laskowe, gałązki, kawałki drewna. Niewielka ilość siana zapewniona każdego dnia zapobiega problemom trawiennymi (balast w przewodzie pokarmowym). Należy pamiętać o zapewnieniu stałego dostępu do wody, najlepiej sprawdzają się poidła o pojemności około 100 ml, woda powinna być zmieniana codziennie.